13.04.2021. Mācību darbs

Iniciatīvas “Latvijas skolas soma” ietvaros vidusskolas klases skatījās Latvijas Nacionālā teātra izrādi “Latvieši”.

latviesiSkolēniem šī izrāde patika, lika aizdomāties par to, cik un ko mēs varam ieguldīt savas tautas izaugsmei. Galvenā atziņa – DARĪT! Neparasta vairumam šķita režisora ideja visu darbību atveidot ratos, nemainot telpu, tādējādi atspoguļojot latviešu ierobežotību tolaik.

Pēc izrādes noskatīšanās skolēni rakstīja recenziju. Daži citāti no 10.klašu skolēnu  recenzijām:

* “Izrāde kopumā man patika, bet, lai saprastu šo izrādi un tās domu, vajag iedziļināties. Manuprāt, izrādes galvenā odziņa ir patstāvīgie strīdi, jo, ja nebūtu šo strīdu, tad izrāde būtu garlaicīga. Izrādei ir 4 ainas un katrā notiek jauns pavērsiens, kas skatītāju piespiež turpināt skatīties, lai uzzinātu kā tas viss beigsies. Šo izrādi es ieteiktu skatīties no 16 gadiem, jo šajā izrādē vajag iedziļināties un padomāt, lai saprastu tās domu.”

* “Šī izrāde man šķita pamācoša un tā labi un radoši atspoguļoja mūsu valsts vēstures notikumus un tā laika vērtības. Pavisam noteikti iesaku šo izrādi noskatīties arī citiem, jo tās aktualitātes- ģimenes strīdi, nelabvēlīgi dzīves apstākļi un tiekšanās pēc labākas dzīves – arī mūsdienās ir svarīgas un bieži apspriestas tēmas sabiedrībā, uz kurām ir vērts palūkoties no vēsturiska skatu punkta.”

* “Izrāde kopumā likās piesaistoša, atmiņā paliekoša, tāda ļoti nepierasta, bet izdevusies, kameras pozīcija visās vietās arī bija ideāla, jo varēja saskatīt aktieru emocijas un ķermeņa kustības tuvplānā, kas palīdzēja izprast viņu tēlus.Noteikti ieteiktu izrādi noskatīties visiem tiem, kam interesē latviešu tautas kultūra un vēsturiskais mantojums, jo Garlībs Merķelis savā darbā tieši un precīzi apraksta to laiku latviešu dzīves, kas ir atspoguļotas šajā izrādē un viņa darbs ir viens no nozīmīgākajiem darbiem latviešu literatūrā un piemiņa tam kā bija toreiz ar spēju salīdzināt, kā ir tagad.”

Galerija